Maisto ir augalinių atliekų utilizavimo problema sodyboje labai opi, ypač karštais vasaros mėnesiais. Visi pamename dvokiančias komposto krūvas ar specialias duobes puvenoms. Šiuolaikiniai komposteriai gali padėti išspręsti visas su organinių atliekų perdirbimu susijusias problemas.
Sodo komposterio naudojimo principas paprastas: į dėžę su dangčiu sudedamos įvairios organinės atliekos – maisto likučiai (išskyrus mėsos ir pieno produktus), išrautos piktžolės, nukritę lapai, vaisiai, šakos ir kt. Prieš dedant į komposterį, medžiagą būtina susmulkinti ir užpilti durpių ar žemės sluoksniu.
Norint išvengti puvimo ir pelėsių atsiradimo, būtina užtikrinti gerą vėdinimą. Todėl krūvą reikės periodiškai vartyti. Dėžė turi turėti specialias angas sienose ir dugne, kad vanduo netrukdomas tekėtų į apačią ir iš visų pusių skverbtųsi oras.
Veikiant mikroorganizmams, medžiaga skaidosi ir virsta kompostu. Norint pagreitinti procesą, galima pasinaudoti specialiomis biologinėmis kompostavimo priemonėmis. Galiausiai turi gautis sausos birios organinės tamsios spalvos trąšos, kurios turi būti praktiškai homogeniškos, be pelėsių ir vabzdžių.
Rinkdamiesi dėžę kompostui, iš anksto pagalvokite, kokio dydžio jums reikia, atsižvelgiant į numatomą medžiagos kiekį. Dėžės medžiaga gali būti bet kokia – metalas, medis, plastikas, svarbiausia, kad ji išlaikytų apkrovą, būtų laidi šilumai ir ją gerai saugotų, nes taip aktyvinamas mikroorganizmų darbas.
Linkime gausaus derliaus!